Smaki Liczyrzepy Karpacz: Na kiermaszu produktów lokalnych, kulinarnych i dziedzictwa kulinarnego pojawili się wytwórcy z całego regionu. Można było kupię miody, nalewki, sery, ciasta, przyprawy, kiełbasy, pierniki i inne smakołyki. Na polanie przy restauracji Dwór Liczyrzepy przez dwa dni było tłoczno, głośno i bardzo smacznie.
Odbyły się konkursy na Najlepszą Kuchnię Liczyrzepy i na Danie Liczyrzepy 2013 oraz Pojedynek Mistrzów, czyli szefów kuchni restauracji należących do Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Potrawy oceniało jury z przewodniczącym Janem Kuroniem.
Smaki Liczyrzepy Karpacz: Gospodynie z Podgórzyna najlepsze
W konkursie na Danie Liczyrzepy 2013 wsad do kotła nie mógł przekroczyć 6 złotych netto na jedną porcję. Danie musiało być przygotowane wyłącznie z produktów regionalnych. Jury oceniło smak potrawy, jej walory kulinarne, walory tradycyjne i atrakcyjność.
Główną nagrodę ex aeguo przyznano pyzdrakom podgórzyńskim przygotowanym przez Koło Gospodyń Wiejskich w Podgórzynie i zupie górskiej Wandy Karbowskiej z Karpacza.
Oba zwycięskie dania zostaną wprowadzone do karty menu restauracji „Dwór Liczyrzepy”. Z ich rocznej sprzedaży Koło Gospodyń Wiejskich i pani Wanda otrzymają prowizję w wysokości 5 procent. Panie z Podgórzyna wygrały także ubiegłoroczny konkurs z potrawa pierożki podgórzyńskie. Powinny otworzyć restaurację?
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?