Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karpacz: Mistrzostwa Polski z Jajem 2016 ZDJĘCIA

Rafał Święcki
Karpacz: Mistrzostwa Polski z Jajem 2016
Karpacz: Mistrzostwa Polski z Jajem 2016 Rafał Święcki
Karpacz: Mistrzostwa Polski z Jajem. W Karpaczu usmażono gigantyczną jajecznicę z 2016 jaj. Olbrzymia jajecznica była jedną z głównych atrakcji Mistrzostw Polski z Jajem. Impreza po raz szesnasty odbyła się w Chacie Karkonoskiej.

Przy olbrzymiej patelni o ponad metrowej średnicy stanął karpaczanin - Józef Żądło. Mimo rozmiarów naczynia nie udało się usmażyć wszystkich jaj za jednym zamachem. Smażono na raty na tłuszczu ze słoniny. Jajka przyprawiono jedynie solą i pieprzem.
- Samo rozbicie tych jajek zajmuje trzem kucharzom ponad półtorej godziny. Nasza jajecznica waży ponad 80 kilogramów – mówi Józef Żądło.

Karpacz: Mistrzostwa Polski z Jajem

Gotowe danie mógł spróbować każdy z uczestników mistrzostw. Zjedzono wszystkie porcje.

Dla uczestników przygotowano także sporo innych atrakcji, związanych z symbolem świąt wielkanocnych. Był więc, cieszący się sporym zainteresowaniem rzut jajkiem do podobizny burmistrza Karpacza – Radosława Jęcka.
Rzucano też jajami na odległość. Jajami na odległość rzucano też parami. Ugotowanych na twardo jaj używano w konkursie „Stalowe Jajo”, które wyłoniło najtwardszą skorupkę w Polsce.
Jedyną „niejajeczną” konkurencją był konkurs na osobę z najbardziej odległego miasta od Karpacza. Zwyciężyła rodzina, który przyjechała, by spędzić świata z Kazachstanu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na karpacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto