Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijny stół: Łatwe przepisy, ale inne niż zwykle

Oliwia Piotrowska
Oliwia Piotrowska
nowiny24.pl/ fot. KRystyna Baranowska
Jeśli nie przepadasz za świątecznymi bigosami, pierogami lub barszczem, lub po prostu masz tym razem ochotę na coś zupełnie innego niż zwykle, wypróbuj nasze nietypowe propozycje. Smacznego!

Większość poniższych potraw to wariacje na temat przepisów z różnych książek kucharskich. Jedynie tradycyjna karkówka to świąteczne danie od wieków takie samo, choć w każdym domu zapewne w innej wersji.

Jeśli lubicie eksperymentować, poniższe pomysły powinny przypaść Wam do gustu. Czekamy na komentarze i wrażenia!

Zupa z krewetek na ostro

  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki imbiru (najlepiej świeżego)
  • mała cebula, posiekana
  • litr bulionu
  • łyżeczka łagodnej papryki
  • mała główka kapusty pekińskiej, drobno posiekana
  • 0,5 kg krewetek (rozmrożonych)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny
  • łyżka posiekanej kolendry

Ta wspaniała zupa zastąpi z powodzeniem tradycyjny, ostry barszcz czerwony, a jej przygotowanie jest chyba prostsze, niż zabawa z buraczkami.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, podsmaż cebulę z imbirem, a następnie wlej bulion, dodaj paprykę i zagotuj. Wrzuć kapustę i gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj krewetki, i sok z cytryny i gotuj tylo chwilę, krewetki powinny zmięknąć po kilku minutach. Wtedy zupa jest gotowa, na talerzu posyp tylko kolendrą.

Gulasz pieczarkowo-pomidorowy

To pożywna zupa, której smak na pewno będzie zaskoczeniem dla gości na bożonarodzeniowym śniadaniu. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.

  • średnia cebula
  • łyżka oleju
  • cztery ząbki czosnku, zmiażdżone
  • duża puszka pomidorów rozdrobnionych, w sosie własnym
  • kilogram małych pieczarek, jeśli większe, pokrojone na połówki lub ćwiartki
  • szklanka bulionu
  • 200 ml gęstej śmietany
  • łyżeczka octu winnego
  • świeża bazylia
  • bułka paryska lub inna, masło

Posiekaną cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem na odrobinie oleju. Dodaj czosnek i pomidory, duś kilkanaście minut. W międzyczasie podsmaż pieczarki, nie soląc ich i nie dodając pieprzu. Do pomidorów dodaj następnie bulion i śmietanę, zagotu i wrzuć pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i octem. Gotowe! Na talerzu udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.

Ryba z szynką parneńską

  • cztery filety z pstrąga lub flądry
  • cztery plastry szynki parneńskiej
  • 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • kilka czarnych oliwek
  • pół świeżej bułki, pokruszonej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. W powstałym sosie dokładnie zanurz ryby, odstaw całość na kilka godzin.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, odlej z naczynia sos i obłóż każdy filet plastrem szynki. Ziemniaki z łyżką natki wymieszaj z połową odlanego sosu i ułóż w naczyniu obok ryby. Posyp pokrojonymi w plastry oliwkami, zalej resztą zalewy, posyp pokruszoną bułką. Piecz około pół godziny. Smacznego!

Łosoś w occie balsamicznym

  • cztery filety lub dzwonka z łososia
  • szklanka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz - szczypta

Natrzyj rybę solą i pieprzem i w żaroodpornym naczyniu piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez kwadrans. Ocet wlej do rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, aż połowa odparuje. Zdejmij z ognia ocet, wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Skrop rybę sosem - smacznego!

Pstrąg w kaparach

  • cztery filety z pstrąga
  • cztery łyżki margaryny
  • łyżka przepłukanych kaparów
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

W naczyniu wymieszaj margarynę, sok z cytryny i kapary. Rybę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, smaż kilka minut na silnie rozgrzanym oleju skórą w dół. Na chwilę odwróć na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni polej sosem, podawaj od razu.

Polędwica w sosie chrzanowym

  • kilogram polędwicy wołowej
  • kilogram ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
  • 1/2 kg marchewki pokrojonej w małe plasterki
  • średni seler pokrojony w cienkie słupki
  • dwie średnie cebule pokrojone w krążki
  • suszony majernek
  • natka pietruszki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • dwie łyżki chrzanu
  • łyżka białego octu winnego
  • szczypta cukru, soli, pieprzu
  • oliwa z oliwek

Do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) włóż naczynie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Po kilku minutach wyjmij je i wrzuć do środka ziemniaki, seler, marchewkę, cebulę, posyp łyżeczką majeranku, wymieszaj dobrze i na kolejne 10 minut włóż do piekarnika.

Polędwicę obsyp solą i pieprzem i połóż na warzywach. Zmniejsz trochę temperaturę i trzymaj w piekarniku około godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. Po wyjęciu, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odczekaj kilkanaście minut, zanim zaczniesz kroić mięso. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, octem, cukrem i solą.

Mięso pokrój i ułóż na półmisku, udekoruj warzywami i natką. Podawaj z sosem w sosjerce.

Kurczak w sosie z białego wina

  • 1/2 kg bekonu w plastrach
  • 1,5 kg kurczaka (możesz kupić piersi, udka, lub całego kurczaka i podzielić go na porcje)
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • 20 dkg cebuli
  • cztery marchewki
  • dwa selery naciowe
  • 1/4 kg małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • szklanka rosołu lub bulionu
  • 10 dkg zielonego groszku (może być mrożony)
  • łyżka natki
  • dwie łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • liście laurowe

Bekon podsmaż na patelni a następnie osusz z tłuszczu, na przykład na ręczniku kuchennym. Podmaż także porcje kurczaka, aż każda część będzie brązowa z obu stron. Do garnka z grubym dnem lub dużej patelni wlej wino i zagotuj, cały czas mieszając. Gdy połowa wina wyparuje, dodaj cebulkę i dwa liście laurowe, marchew, seler, pieczarki, bekon i kawałki kurczaka, posyp pieprzem. Duś przez około pół godziny, na kilka minut przed końce,m dodaj tylko groszek i pietruszkę. W międzyczasie wymieszaj masło z mąką i delikatnie dodaj do sosu. Gotowe!

Szynka grillowana w sosie cytrynowo-czosnkowym


  • Cztery kotlety z szynki (może być także pierś, karkówka, schab)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pół szklanki natki
  • dwa ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (ze słoiczka)
  • sól, pieprz - szczypta

Patelnię grillową rozgrzej mocno, mięso natrzyj oliwą z oliwek i opiecz z każdej strony. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką lub folią aluminiową na kilka minut. Pozostałą olwę wymieszaj w naczyniu z natką, czosnkiem, papryką, sokiem z cytryny i oregano, najlepiej mikserem lub blenderem. Dodaj sól i pieprz, na półmisku polej mięso powstałym sosem - gotowe!

Karkówka tradycyjna na zimno

  • 1/2 kg karkówki bez kości, w jednym kawałku
  • dwie cebule poksiekane w krążki
  • cztery marchewki pokrojone w plasterki
  • 10 dkg pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • jeden korzeń pietruszki, jeden mały seler - pokrojone w paski
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • oliwa z oliwek
  • pięć ząbków czosnku pokrojonych w małe słupki (wielkości zapałek)
  • majeranek

Mięso delikatnie nakłój nożem i wetknij w dziurki czosnek. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dużą ilością majeranku. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę z oliwek, na sekundę nasyp łyżeczkę papryki i od razu wrzuć mięso. Smaż karkówkę w całości na dużym ogniu z każdej strony, aż z wierzchu stwardnieje i zbrązowieje.

Mięso wraz ze wszystkim, co pozostało na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, z boku ułóż pieczarki, marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę. Piecz około półtorej godziny, nie przewracając mięsa. Po ostudzeniu, pokrój w grube plastry lub podawaj w całości na półmisku, aby goście samodzielnie mogli odkroić kawałki. Smacznego!

Kokosanki

  • białka z czterech jajek
  • osiem łyżek cukru
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • trzy łyżki mąki pszennej
  • dwie szklanki wiórków kokosowych
  • cztery łyżki margaryny
  • pół łyżeczki soli

Ubij białka, cukier i olejek waniliowy na pianę. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe. Powoli ubijaj, wlewając roztopioną margarynę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Z powstałej masy nabieraj po dużej łyżce i wlewaj na blachę. Drewnianą łyżką uformuj krążki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż ciastko nabierze złotego koloru.

Masz swoje ulubione alternatywne przepisy? Napisz o nich w komentarzu!


Akredytacja za relację: Twórz z nami MMTrojmiasto!


Kogo usłyszymy na Heineken Open'er Festivalu 2013?


Sylwester 2012/2013 Trójmieście


Koncerty w klubach w Trójmieście: Kto zagra?

dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto