Większość poniższych potraw to wariacje na temat przepisów z różnych książek kucharskich. Jedynie tradycyjna karkówka to świąteczne danie od wieków takie samo, choć w każdym domu zapewne w innej wersji.
Jeśli lubicie eksperymentować, poniższe pomysły powinny przypaść Wam do gustu. Czekamy na komentarze i wrażenia!
Zupa z krewetek na ostro |
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki imbiru (najlepiej świeżego)
- mała cebula, posiekana
- litr bulionu
- łyżeczka łagodnej papryki
- mała główka kapusty pekińskiej, drobno posiekana
- 0,5 kg krewetek (rozmrożonych)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny
- łyżka posiekanej kolendry
Ta wspaniała zupa zastąpi z powodzeniem tradycyjny, ostry barszcz czerwony, a jej przygotowanie jest chyba prostsze, niż zabawa z buraczkami.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, podsmaż cebulę z imbirem, a następnie wlej bulion, dodaj paprykę i zagotuj. Wrzuć kapustę i gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj krewetki, i sok z cytryny i gotuj tylo chwilę, krewetki powinny zmięknąć po kilku minutach. Wtedy zupa jest gotowa, na talerzu posyp tylko kolendrą.
Gulasz pieczarkowo-pomidorowy |
To pożywna zupa, której smak na pewno będzie zaskoczeniem dla gości na bożonarodzeniowym śniadaniu. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.
- średnia cebula
- łyżka oleju
- cztery ząbki czosnku, zmiażdżone
- duża puszka pomidorów rozdrobnionych, w sosie własnym
- kilogram małych pieczarek, jeśli większe, pokrojone na połówki lub ćwiartki
- szklanka bulionu
- 200 ml gęstej śmietany
- łyżeczka octu winnego
- świeża bazylia
- bułka paryska lub inna, masło
Posiekaną cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem na odrobinie oleju. Dodaj czosnek i pomidory, duś kilkanaście minut. W międzyczasie podsmaż pieczarki, nie soląc ich i nie dodając pieprzu. Do pomidorów dodaj następnie bulion i śmietanę, zagotu i wrzuć pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i octem. Gotowe! Na talerzu udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.
Ryba z szynką parneńską |
- cztery filety z pstrąga lub flądry
- cztery plastry szynki parneńskiej
- 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- kilka czarnych oliwek
- pół świeżej bułki, pokruszonej
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. W powstałym sosie dokładnie zanurz ryby, odstaw całość na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, odlej z naczynia sos i obłóż każdy filet plastrem szynki. Ziemniaki z łyżką natki wymieszaj z połową odlanego sosu i ułóż w naczyniu obok ryby. Posyp pokrojonymi w plastry oliwkami, zalej resztą zalewy, posyp pokruszoną bułką. Piecz około pół godziny. Smacznego!
Łosoś w occie balsamicznym |
- cztery filety lub dzwonka z łososia
- szklanka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz - szczypta
Natrzyj rybę solą i pieprzem i w żaroodpornym naczyniu piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez kwadrans. Ocet wlej do rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, aż połowa odparuje. Zdejmij z ognia ocet, wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Skrop rybę sosem - smacznego!
Pstrąg w kaparach |
- cztery filety z pstrąga
- cztery łyżki margaryny
- łyżka przepłukanych kaparów
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
W naczyniu wymieszaj margarynę, sok z cytryny i kapary. Rybę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, smaż kilka minut na silnie rozgrzanym oleju skórą w dół. Na chwilę odwróć na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni polej sosem, podawaj od razu.
Polędwica w sosie chrzanowym |
- kilogram polędwicy wołowej
- kilogram ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
- 1/2 kg marchewki pokrojonej w małe plasterki
- średni seler pokrojony w cienkie słupki
- dwie średnie cebule pokrojone w krążki
- suszony majernek
- natka pietruszki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- dwie łyżki chrzanu
- łyżka białego octu winnego
- szczypta cukru, soli, pieprzu
- oliwa z oliwek
Do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) włóż naczynie z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Po kilku minutach wyjmij je i wrzuć do środka ziemniaki, seler, marchewkę, cebulę, posyp łyżeczką majeranku, wymieszaj dobrze i na kolejne 10 minut włóż do piekarnika.
Polędwicę obsyp solą i pieprzem i połóż na warzywach. Zmniejsz trochę temperaturę i trzymaj w piekarniku około godziny, od czasu do czasu odwracając mięso. Po wyjęciu, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i odczekaj kilkanaście minut, zanim zaczniesz kroić mięso. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z chrzanem, octem, cukrem i solą.
Mięso pokrój i ułóż na półmisku, udekoruj warzywami i natką. Podawaj z sosem w sosjerce.
Kurczak w sosie z białego wina |
- 1/2 kg bekonu w plastrach
- 1,5 kg kurczaka (możesz kupić piersi, udka, lub całego kurczaka i podzielić go na porcje)
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 20 dkg cebuli
- cztery marchewki
- dwa selery naciowe
- 1/4 kg małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- szklanka rosołu lub bulionu
- 10 dkg zielonego groszku (może być mrożony)
- łyżka natki
- dwie łyżki masła
- łyżka mąki
- sól
- liście laurowe
Bekon podsmaż na patelni a następnie osusz z tłuszczu, na przykład na ręczniku kuchennym. Podmaż także porcje kurczaka, aż każda część będzie brązowa z obu stron. Do garnka z grubym dnem lub dużej patelni wlej wino i zagotuj, cały czas mieszając. Gdy połowa wina wyparuje, dodaj cebulkę i dwa liście laurowe, marchew, seler, pieczarki, bekon i kawałki kurczaka, posyp pieprzem. Duś przez około pół godziny, na kilka minut przed końce,m dodaj tylko groszek i pietruszkę. W międzyczasie wymieszaj masło z mąką i delikatnie dodaj do sosu. Gotowe!
Szynka grillowana w sosie cytrynowo-czosnkowym |
- Cztery kotlety z szynki (może być także pierś, karkówka, schab)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki natki
- dwa ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- dwie łyżki soku z cytryny
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki (ze słoiczka)
- sól, pieprz - szczypta
Patelnię grillową rozgrzej mocno, mięso natrzyj oliwą z oliwek i opiecz z każdej strony. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką lub folią aluminiową na kilka minut. Pozostałą olwę wymieszaj w naczyniu z natką, czosnkiem, papryką, sokiem z cytryny i oregano, najlepiej mikserem lub blenderem. Dodaj sól i pieprz, na półmisku polej mięso powstałym sosem - gotowe!
Karkówka tradycyjna na zimno |
- 1/2 kg karkówki bez kości, w jednym kawałku
- dwie cebule poksiekane w krążki
- cztery marchewki pokrojone w plasterki
- 10 dkg pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- jeden korzeń pietruszki, jeden mały seler - pokrojone w paski
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- oliwa z oliwek
- pięć ząbków czosnku pokrojonych w małe słupki (wielkości zapałek)
- majeranek
Mięso delikatnie nakłój nożem i wetknij w dziurki czosnek. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dużą ilością majeranku. Na dużej patelni rozgrzej mocno oliwę z oliwek, na sekundę nasyp łyżeczkę papryki i od razu wrzuć mięso. Smaż karkówkę w całości na dużym ogniu z każdej strony, aż z wierzchu stwardnieje i zbrązowieje.
Mięso wraz ze wszystkim, co pozostało na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, z boku ułóż pieczarki, marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę. Piecz około półtorej godziny, nie przewracając mięsa. Po ostudzeniu, pokrój w grube plastry lub podawaj w całości na półmisku, aby goście samodzielnie mogli odkroić kawałki. Smacznego!
Kokosanki |
- białka z czterech jajek
- osiem łyżek cukru
- łyżeczka olejku waniliowego
- trzy łyżki mąki pszennej
- dwie szklanki wiórków kokosowych
- cztery łyżki margaryny
- pół łyżeczki soli
Ubij białka, cukier i olejek waniliowy na pianę. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe. Powoli ubijaj, wlewając roztopioną margarynę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Z powstałej masy nabieraj po dużej łyżce i wlewaj na blachę. Drewnianą łyżką uformuj krążki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż ciastko nabierze złotego koloru.
Masz swoje ulubione alternatywne przepisy? Napisz o nich w komentarzu!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?