Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierniki, makowiec, keks. Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY, ZDJĘCIA]

red
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramówmąka - 1,75 szklankicukier puder - 0,6 szklankimiód - 100 gramówżółtko - 2 sztukisoda oczyszczona - 1 łyżeczkacynamon - 1 łyżeczkaimbir i kardamon - 0,5 łyżeczkicukier puder - 1 szklankabiałko - 1 sztukabarwniki spożywcze - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Składniki: kostka do pieczenia Kasia - 100 gramówmąka - 1,75 szklankicukier puder - 0,6 szklankimiód - 100 gramówżółtko - 2 sztukisoda oczyszczona - 1 łyżeczkacynamon - 1 łyżeczkaimbir i kardamon - 0,5 łyżeczkicukier puder - 1 szklankabiałko - 1 sztukabarwniki spożywcze - 1 opakowanie Sposób przygotowania: Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka. materiały prasowe
Makowiec, piernik, keks z bakaliami i korzenne pierniki. To obowiązkowy zestaw słodkości na Boże Narodzenie. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze sprawdzone przepisy, klikając w galerię zdjęć.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pierniki, makowiec, keks. Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY, ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto