Staram się, aby moje obiady były smaczne i tanie. Moja mama, doskonała jeżycka gospodyni, zawsze długo przebierała w warzywach na rynku, a rzeźnika doprowadzała do białej gorączki swoimi wymaganiami jakościowymi. Przy niej nauczyłam się gotować szybko, efektywnie i oszczędnie.
Mało pracy jest przy mojej dzisiejszej zupie, dlatego nazywam ją krupnikiem dla leniwych. Pokrojony boczek zalewam w garnku zimną wodą, dodaję kaszę i pokrojone drobno warzywa. Gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Wtedy wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, solę, dodaję przypraw i gotuję jeszcze kilka minut. Przed wydaniem na stół posypuję posiekaną natką pietruszki. Prawda, że to proste?
Teraz uszykujemy żeberka w miodzie. Żeberka trzeba umyć, osączyć i porozdzielać na porcje. Czosnek obrać, zmiażdżyć, utrzeć z solą, pieprzem, miodem, oliwą, przyprawą chińską i sosem sojowym. Otrzymaną mieszaniną natrzeć żeberka. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do piekarnika bardzo dobrze nagrzanego. Piec dobre pół godziny, następnie odwrócić je na drugą stronę i przypiekać kolejne pół godziny. Podczas pieczenia polewać często wytworzonym sosem. Żeberka podaję polane sosem śliwkowym, z ryżem na sypko. Dobrze smakują też w sosie pomidorowym.
Krupnik dla leniwych
(na 4 osoby)
20 dag kaszy gryczanej, 20 dag surowego boczku, pół porcji włoszczyzny, 30 dag ziemniaków, natka pietruszki, sól i przyprawy do smaku.
Żeberka w miodzie
(na 4 osoby)
80 dag żeberek wieprzowych,
3 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 2 szczypty pieprzu, pół łyżeczki przyprawy chińskiej - 5 smaków ( można ją zastąpić mieszanką zmielonego imbiru, cynamonu i odrobiny anyżku), 1 łyżka oleju sojowego, 3 łyżki sosu sojowego, sól.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?