Dzień lodów zaczęto obchodzić w ubiegłym roku. Specjalne akcje promocyjne organizowane były we Włoszech, Austrii, Niemczech i Czechach. W tym roku dołączyła do nich Polska. We wszystkich krajach lodziarnie i cukiernie posługują się plakatami oraz naklejkami, mającymi identyczną formę graficzną i europejskie logo. Oznaczone są nimi lokale, które uczestniczą w obchodach dnia lodów.
Grzegorz Olma z Agencji ZOOM, koordynującej obchody dnia lodów w Polsce, poinformował, że pomysłodawcami wyznaczenia dnia poświęconego lodom rzemieślniczym są Włosi, słynący na świecie z komponowania zmrożonych słodkości i produkcji maszyn do ich wytwarzania. Najpierw przekonali oni do tego pomysłu swoich polityków, a później - zaczęli międzynarodowy lobbing. Dzień stanowi okazję do zwrócenia uwagi konsumentów na lody wytwarzane zgodnie z tradycyjną technologią, różniące się jakością i walorami smakowymi od produkowanych przemysłowo.
Jest on także ukłonem w stronę niedużych, często rodzinnych firm rzemieślniczych, które funkcjonują na lokalnych rynkach, tworząc tam miejsca pracy i płacąc podatki. Natomiast amatorom zamrożonych słodkości dzień przypomina o zbliżającym się sezonie na lody. W Polsce ma on propagować konsumowanie lodów, aby tak jak w wielu innych krajach europejskich, nie były u nas tylko produktem sezonowym.
W Trójmieście kultowymi lodziarniami i kawiarniami, słynącymi ze wyśmienitych lodów stały się gdyńskie cukiernie „Delicje” i „Mariola”, sopocka kawiarnia „Milano”, czyli lokal znany bardziej pod popularną nazwą „u Włocha” oraz gdańskie lodziarnie „Eskimo” i „Miś”. Ta ostatnia czynna jest tylko w sezonie letnim, a jej lokal przypomina wyglądem czasy PRL.
Przeczytaj: Lody o smaku konopi indyjskich w jednej z najstarszych cukierni w Gdyni
- Lody zaczęliśmy wytwarzać przed 30-laty, jako uzupełnienie naszej oferty wyrobów cukierniczych - wspomina Jan Czyżewski, właściciel Cukierni „Delicje” w Gdyni. - Sprowadziliśmy wtedy maszyny słynnej włoskiej firmy Carpigiani, której przedstawiciel przekazał nam wiele tajników wytwarzania lodów. Do dziś oferujemy klientom tradycyjne lody w pucharkach o różnych smakach, a włoskie maszyny działają nadal i umożliwiają produkcję wyrobów lodziarskich najwyższej jakości. Wykorzystujemy wyłącznie naturalne surowce, bez takich półproduktów spożywczych jak susz jajeczny albo mleko w proszku. Najważniejsza jest masa podstawowa z mleka, śmietany, cukru i żółtek świeżych jajek, ale poddanych pasteryzacji. W czasach PRL, gdy na rynku brakowało wszystkiego, dodatkami smakowymi do tej masy były głównie polskie owoce - maliny, jagody, truskawki czy porzeczki. Dzisiaj podawane w szklanych pucharkach lody gałkowe możemy wzbogacać smakowo nieograniczoną liczbą najbardziej egzotycznych owoców, polew i innych dodatków. Są to m. in. lody owocowe; kakaowe; pięciosmakowe z bitą śmietaną, kiwi, brzoskwiniami, bananami, orzechami i polewą kakaową czy różnosmakowe z bitą śmietaną.
Krzysztof Smoleń, technolog z firmy Sempre w Pruszkowie, zaznacza, że lody produkowane przemysłowo różnią się znacznie od tradycyjnych. Wynika to z wytwarzania ich na masową skalę na liniach technologicznych, co wymaga wykorzystywania innych receptur i surowców, między innymi tłuszczów roślinnych. Aby zwiększyć objętość masy lodowej, stosuje się jej napowietrzenie dochodzące nawet do 90 proc., gdy w lodach naturalnych wynosi ono do 40 proc. Z kolei lody z automatów wytwarzane są ze sproszkowanych koncentratów zmieszanych z wodą. Lody przemysłowe, w różnych opakowaniach, oferują nie tylko sklepy i supermarkety. Również kawiarnie, cukiernie, restauracje i hotele sprzedają je w gałkach z dostarczonych przez producentów kuwet, umieszczanych w ladach chłodniczych lub w chłodziarkach. Jednakże na rynku widoczny jest już trend do powrotu cukierni i kawiarni samodzielnego wytwarzania lodów i deserów lodowych, oferowanych także poza sezonem letnim.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?